Ze staat op “Utrecht”

Utrecht, als je de plaatsnaam noemt weet menig paardenliefhebber dat het niet goed zit. Nu heb ik al jaren paarden maar heb ik nog met een paard “op Utrecht gestaan” , maar aan nooit komt altijd een einde en dat is gebeurd met Nicky. We staan op Utrecht.

Bijna twee weken terug begon Nicky ineens van al haar ruwvoer proppen te maken en liet het hooi steeds meer voor wat het was. Gras ging er wel redelijk goed in, haar muesli en luzerne ook maar als ze het moet doen met die paar uurtjes grazen dan gaan de kilo’s er toch algauw afvliegen. Een probleem aan het gebit leek logisch maar onze tandarts kon na het weekend het gebit goed nalopen dus sloeg ik allerlei vloeibaar voer in, ruwvoervervangers en worstelden we ons op die manier door het weekend heen.

Bij het gebitsonderzoek werden er sneden in de achterzijde van de mond gevonden, verder niks. Pijnstillers om de pijn daarvan weg te nemen zouden haar hopelijk weer aan het eten kregen maar dinsdagavond begon er “spul” uit haar rechterneusgat te lopen. Het leken eerst op voedselresten, de volgende dag bleek het stinkend pus te zijn. De dierenarts dacht direct aan Sinusitis en verwees ons door naar Utrecht…

En daar zit ik dus nu in de kantine deze blog te schrijven. Vorige week donderdag werd ze opgenomen en de tijd lijkt te zijn gevlogen sindsdien. We zijn nu acht dagen verder en in die dagen bleken alle sinussen aan de rechterkant vol te zitten met pus, de boosdoeners daarvan: twee kiezen, welke de ontstekingen en de pus veroorzaakten. Deze zijn in een staande operatie bij haar getrokken. In een tweede operatie zijn er gaatjes in haar schedel geboord om drains doorheen aan te leggen zodat het pus afgevoerd kan worden en de sinussen kunnen worden gespoeld.

Duizelt je hoofd al van al deze informatie? Het mijne wel. De operaties gingen voorspoedig maar helaas is er gisteren een complicatie opgetreden, het pus is onderhuids gaan lopen en dat kan wel eens voor hele nare ontstekingen gaan zorgen. Er moet nog een kies aan de linkerzijde worden getrokken omdat daar ook al een beginnende ontsteking zit en dan zijn we er nog niet helemaal…

Hierna zal ze waarschijnlijk iedere drie tot zes maanden naar de tandarts moeten omdat de getrokken kiezen geen tegendruk meer geven aan de andere kiezen zal haar gebit gaan vervormen. Hoe dat gaat lopen is nog giswerk, eveneens hoe het haar zal vergaan met eten want met drie missende kiezen zal kauwen ook minder makkelijk gaan. Ze zal wel pijnvrij zijn als we het hele traject achter de rug hebben.

Het was op zijn zachtst gezegd een kut week. Een vriendinnetje van mij moest haar oudste paardje in laten slapen, het hele jaar lang kijk ik uit naar het rijden van de parade met Nicky ter afsluiting van ons wedstrijdzeisoen op de club maar dat moeten we nu missen. Alle wedstrijden heb ik natuurlijk afgezegd en het afscheid van Fiador en Fanta is dan ook ineens met alle emoties die spelen pijnlijk dichtbij.

Ik ben de hele week in Utrecht gebleven bij mijn grote vriendin en moest dus ook de rest van de kudde missen. Wel in goede zorg bij bijrijders, stalgenootjes en mijn man maar het is toch anders. Ik heb samen met Nicky net de oefenronde van de parade gekeken en ze werd erg enthousiast van het Wilhelmus alsof ze het herkende maar helemaal wild werd ze toen ze een paard van thuis hoorde hinniken op het filmpje. Haar hoofd ging de lucht in en ze draaide rondjes in haar stal, er is geen plek in de wereld zoals thuis… Hopelijk kunnen we Utrecht snel achter ons laten.

Tagged , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *