Fiador

Je eerste liefde vergeet je nooit, zeggen ze. In mijn geval was mijn eerste liefde maar een heel klein paardje met een uit de kluiten gewassen ego van formaat Shire. Ik heb Fiador nooit durven vertellen dat hij maar 78 centimeter klein was en geen trekpaard maar ik geloof ook niet dat het hem had uitgemaakt. Fiador was mijn kerstcadeau inclusief blauw dekentje met een rode strik eromheen en zo kreeg ik mijn eerste eigen pony.

Het hebben van een eigen pony is natuurlijk fantastisch en was al mijn kinderdroom sinds ik mij kon heugen. Mijn penny hengst met lange manen bleek alleen toch ook best wel een nachtmerrie. Er was echt een punt dat ik mijn moeder niet eens meer durfde te vertellen dat hij mij alwéér had gebeten, maar ik ben er hard van geworden zal ik maar zeggen om het positief te bekijken.

En de nachtmerrie stopte overigens niet daar want Fiador bleek ook nogal een pechvogel te zijn. Een gebroken hoefbeen, een schedel fractuur en een duik in de sloot waarbij hij hevig onderkoeld raakte zijn nog maar enkele voorbeelden. Slapeloze nachten, torenhoge dierenartsrekeningen en handenvol met tranen waren het resultaat. Mocht je op dit moment overwegen om een paard te kopen, het is nog niet te laat, je kunt je nú nog bedenken maar dan zal je ook nooit het plezier kennen…

Fiador heeft mij zien opgroeien van kind naar puber en van puber naar bijna-volwassene (ik geloof dat iedereen echt de hoop kan opgeven dat ik ooit echt volwassen word, sorry allemaal!). Ik heb al mijn puber geheimen met hem gedeeld, gevloekt op mijn ouders met hem en troost bij hem gevonden wanneer ik die nodig had. Hij was echt mijn allerbeste vriendje. Samen boodschappen doen bij de Albert Heijn, het openen van het nieuwjaarscarrousel bij manege de Ruif en hoe hij het iedere keer weer voor elkaar kreeg om te ontsnappen.

Op late leeftijd besloot ik hem toch te laten castreren en verhuisden we naar de ponyclub waar ik nu ook weer sta. Daar zette Fiador zijn capriolen gewoon voort, zoals toen de sulky omkiepte bij ponykamp en Fiador vervolgens als een kip zonder kop door de rijbaan rende (geen gewonden hoor). Nog maar te zwijgen over de schrik die ik had op het moment dat Brego al het gepest van Fiador zat was en één een rake klap uitdeelde waarbij Fiador bewusteloos raakte. De dagen erna zag het er even heel somber uit maar hij herstelde en wekte de indruk dat hij echt onverwoestbaar was.

Brego was dat helaas niet en er kwam een moment dat Fiador en ik afscheid moesten nemen van hem. In Fiadors manen droogde ik mijn tranen maar niet lang daarna kreeg ik een ongeluk tijdens het mennen met Fiador. Fiador scheurde hierbij een knieband en moest daar lange tijd van herstellen. In die periode werd hij hoefbevangen en kort daarna spierbevangen. Ik zwoor nooit meer een paard te nemen (dat is toch goed gelukt, hè?).

We verhuisden naar Overijssel omdat ik verliefd (deze liefde had twee benen voor de verandering) was geworden. Voor Fiador kocht ik een vriendinnetje erbij omdat hij daar anders alleen kwam te staan, ze werd Fantaghirò gedoopt en zo had ik een prins én een prinses. Een jaar lang vertoefden ze daar lang en gelukkig tot mijn relatiebreuk. Ik verhuisde terug naar Amsterdam en de paardjes gingen natuurlijk mee.

Fiador en Fantaghirò kregen een mooi plekje op de ponyclub en ze kwamen geen aandacht tekort met alle kindjes daar. Fiador kreeg nog even kort de kans om mijn huidige liefde te leren kennen, samen met mijn vriend (inmiddels verloofde) was ik een weekend weg en toen kwam hét telefoontje of we zo snel mogelijk naar stal konden komen. Op 12 augustus 2017 nam ik na achttien jaar lief en leed te hebben gedeeld met Fiador afscheid van hem. Of eigenlijk kon ik geeneens afscheid nemen, hij was al overleden voordat we op stal aankwamen…

Ik kan nog steeds niet geloven dat mijn onverwoestbare pony er niet meer is. Ik zie hem nog een onschuldige wandelaar van haar handtas beroven (ja, echt gebeurd) om te kijken of er wat lekkers in zat. Of de dierenarts een blauw oog trappen omdat hij het wel zat was. Een bandiet, een rebel, een vriend voor het leven en mijn eerste liefde.