Mijn paard staat gelukkig gratis!

Er is toch een wel een hele vreemde trend gaande in paardenland waar ik mij toch écht eindeloos over kan verbazen en vandaag wil ik het graag met jullie delen.

Femke, onze leaser van Skype, is overgestapt naar  Maverick zodat zij nu met een paard tussen de paarden (zie vorige blog) kan starten. In de vakantieperiode reed zij ze nog allebei maar nu de scholen weer gaan beginnen wordt dat toch echt te druk, dus een paar weken geleden heb ik op verschillende sites een advertentie geplaatst dat wij op zoek waren naar een leaser voor Skype.

Al onze leasers betalen een bijdrage. Niet omdat ik daar nou per se op zit te wachten maar omdat ik er zeker van wil zijn dat de afspraken die we hebben serieus worden genomen. Als mensen ergens voor betalen voelen ze toch meer een verantwoordelijkheid en ook de verplichting om te komen, want je betaalt immers ergens voor (je betaalt niet voor niks). Welke bijdrage ik vraag en om hoeveel dagen het gaat vermeld ik altijd netjes in de advertentie en dan… zijn er toch altijd mensen die dé vraag gaan stellen.

En de vraag is: kan het ook gratis? Of: moet ik per se geld betalen? Of iedere andere variant die je hierop kunt bedenken. En deze vraag ergert mij, niet zozeer omdat ik het eigenlijk ook wel een beetje brutaal vind maar ik denk dat ik toch ook maar eens naar onze staleigenaresse toe ga om te vragen: kan ik niet gewoon gratis staan? Ik begrijp gewoon niet zo heel erg goed waarom mensen denken dat als je een paard bij gaat rijden dit dan gratis zou moeten zijn.

En dan komt de volgende vraag: waarom zou ik dan ook helpen bij de klusjes? Ik betaal toch niet om poep te scheppen? Haha. Dat is dus precies wat ik wél doe. Ik betaal een groot bedrag per maand om bij zes paarden poep te mogen ruimen, de hooibakken te vullen en ze te voeren. En ik doe dat met veel plezier dus ja: iedereen helpt. Het merendeel van de klusjes doe ik trouwens vaak al zelf omdat ik er veel plezier in heb maar het hoort er ook wel gewoon een beetje bij.

Het hebben van een eigen paard betekent namelijk twee dingen, A: het kost veel geld en B: je hebt er áltijd veel werk aan. En mijn leasers hebben geen eigen paard maar dragen wel een stukje van de kosten en een stukje van het werk. Is dat zo gek? Ik vind van niet. Sterker nog: ik vind dat niemand gratis een paard zou horen bij te rijden. Dat heeft een simpele reden: waarom zou de eigenaar wel moeten betalen voor het hebben van het plezier van een paard en de bijrijder dan niet?

En in veel gevallen wordt het bijrijden of leasen van een paard toch een beetje gezien als de voorbereiding voor de grote stap naar een eigen paard dus zeker dan: wennen aan wat het voor een kostenpost het gaat worden is dan alvast een begin. En als laatste reden: alles wat wordt gebruikt zoals het tuig, de dekjes maar ook het paard zelf lopen slijtage op. Voor mij ook een beweegreden om een bijdrage te vragen die overigens in het niet valt bij de aanschaf van een nieuw zadel bijvoorbeeld.

Dus nee, het is niet raar om een bijdrage te vragen voor het bijrijden van je paard en néé, het kan niet voor niks want mijn paard staat helaas ook niet gratis.

Tagged , , , ,

2 gedachten over “Mijn paard staat gelukkig gratis!

  1. Nice ad true story!!
    Ziet er weer goed uit

  2. Hoi Sharon,

    Ik betaal graag hoor alleen hoe kom ik met je in contact?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *