18+, geen pony’s dus…

Sinds mijn laatste blog is er best veel gebeurd. De grootste verandering is de komst van Braveheart waar ik nog wel wat meer over zal vertellen in een andere blog. Baelfire’s ruiter, Charlie, begon erg lang te worden en zeker met springen was het plaatje gewoon niet zo mooi meer dus heeft zij met Braveheart die we afgelopen December hebben gekocht de overstap naar de paarden gemaakt.

Altijd een vervelend moment als je uit je lievelingspony groeit maar gelukkig hoeft Baelfire nergens heen en heeft die inmiddels weer een hele leuke ruiter die af en toe met hem springt en crosst. Deze leuke ruiter is een stuk kleiner dan Charlie maar ook ouder dán Charlie. Achttien plus, wat inhoudt dat je ook met je pony tussen de paarden moet starten. Ergens begrijpelijk maar ook ontzettend lastig…

In de dressuur is het al best vervelend om met een pony tussen de paarden te starten. Zelf heb ik Pip een tijd uitgebracht in de paardenklasses maar eerlijk is eerlijk: mijn kleine D pony verbleekt toch wel een beetje in de ring bij KWPN’ers van ruim 1.70 met een uitgestrekte draf voor een 9. En nu gaat het niet om het winnen maar je snapt best wat ik bedoel, denk ik. Jury’s zien toch vaak liever die KWPN’er in de ring waar de oefeningen over het algemeen een stuk meer spectaculair eruit zien. Ik snap het. Maar soms is het toch balen.

Maar dan het springen, met je D pony in de B die op een meter start. Afstanden die écht niet passen. Ja, tijd om dus de overstap naar een paard te maken maar wat als je dat nou echt niet wil? Ik kan dat heel goed snappen, je bouwt een band op, je bent gek op je pony en als je er niet te lang of te zwaar voor bent geworden… waarom zou je dan verkopen? Ik kan er geen goede reden voor bedenken maar als je mee wil blijven draaien in de breedtesport (nadruk op breedtesport!) dan zal je eigenlijk bijna wel moeten.

Ja, er zijn pony’s die succesvol mee springen tussen de paarden. Dat weet ik. De eerste wedstrijd vorige week zondag met onze D pony heb ik er geen eentje gezien. En onze gouden pony deed het niet fantastisch want de hoogte is best pittig, de afstanden lastig en Skype zijn debuut was niet heel succesvol te noemen. Wij waren absoluut heel erg trots maar waar paarden die allemaal reusachtig leken bij onze mini pony vergeleken, maakten ons wel meteen duidelijk dat we het buitenbeentje waren.

En ik houd van buitenbeentjes, begrijp mij niet verkeerd hoor maar voor een D pony is een meter springen eigenlijk al M niveau. En ik begrijp dat volwassenen bij de kinderen laten starten geen optie is, maar een 18+ ponyrubriek die dan niet voor de prijzen is maar wel voor de winstpunten, dat is toch wel een idee? Dat zou toch best leuk zijn? Zo kan onze combinatie rustig naar de meter toe trainen en ernaar groeien, in plaats van er mee te beginnen en dan eigenlijk al direct aan hun top te zitten.

 

Een ander heikel punt is: ik heb nu twee combinaties met een pony die heel erg graag officieel willen crossen. Oefencrossen op B niveau voor de paarden hebben ze nu al een paar keer gedaan en dat gaat prima, want dat is een stuk lager dan het springen B en het crossen ligt beide pony’s wat meer. Alleen mogen ze officieel geen cross starten want daar moet je eerst een winstpunt voor hebben in het springen… En dat lijkt echt een hele pittige opdracht.

Op Instagram had ik een beetje gepolst hoe hierover wordt gedacht maar er zijn behoorlijk wat combinaties die hier tegenaan lopen. En ja, natuurlijk kunnen we een betere pony kopen (dan kunnen we trouwens net zo goed meteen een paard kopen maar oké) maar dat is niet wat we willen. We zijn gek op de pony’s die we al hebben en ik vind het meest jammere misschien nog wel dat er voor mijn gevoel erg voorbij wordt gegaan aan het woord “breedtesport”. Dit hoort voor iedereen te zijn. Het is geen topsport, er hoeft geen geld te worden verdiend. Voor mijn idee moet de breedtesport vooral leuk en toegankelijk zijn toch? Wat vind jij?

Tagged , , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *